Pasztety

Pasztety

Pasztety francuskie „Goldoni” są produktami, które swoją postacią i walorami nawiązują do tradycyjnej kuchni francuskiej, a jednocześnie są połączeniem upodobań Polaków do dziczyzny. Produkowane są wyłącznie przy użyciu naturalnych składników z dodatkiem mięs z dziczyzny celem nadania swoistego smaku i aromatu.

Do wytworzenia wykorzystuje się zarówno mięso wieprzowe jak i odpowiednio dobraną ilość mięsa, np. z dzika, zająca, bażanta, jelenia, gęsi, kaczki tak aby nadać typowy smak i zapach, jednocześnie utrzymując realną cenę dla konsumenta w Polsce.

Nasza oferta pasztetów obejmuje terrines, rillettes oraz musy (mousse). Produkty te różnią się między sobą konsystencją, strukturą oraz techniką wytwarzania.

Terrines: francuski wyrób podobny do pasztetu, jednak wykonany ze składników bardziej grubo rozdrobnionych. Terrine może być wykonana z mięs, dziczyzny, warzyw, ale także ryb i owoców morza, jak również owoców. Masę piecze się w kąpieli wodnej. Nazwa pochodzi od naczynia kamionkowego, szkliwionego, w którym potrawa jest przygotowywana i bardzo często padawana. Podawana najczęściej na zimno lub w temperzturze pokojowej.

Rillettes: francuski wyrób mięsny podobny do pasztetu (lub smalcu z mięsem).

Produkt ten wykonywany jest z samego mięsa, które jest długo duszone w tłuszczu, do chwili gdy można go rozetrzeć na pojedyncze włókienka. Podawany jako smarowidło do chleba.  Bardzo przypomina w smaku  smalec mięsny.

Mousse (mus) to produkt o jedwabistej konsytencji, bardzo smarowny i łagodny, strukturą przypominający tradycyjne polskie pasztety.