Przepis

Crostini (kromka zapiekanego chleba) z Szynką Parmeńską i Mozzarellą

Dla 4 osób: 8 kromek dobrego chleba 1,5 cm grubości (25 do 30g każda), 8 dużych plasterków Szynki Parmeńskiej, 250 g małych pomidorów, 200g mozzarelli, 2 łyżki  oliwy z oliwek i koniecznie 24 małe liście bazylii.

Pokroić pomidory w plastry (przygotować 24 równe, a resztę zachować na boku). Pokroić Mozzarellę w kostkę o wymiarach 1x2x3. Obgrilować delikatnie chleb  wcierając następnie w każdy kawałek odstawione pomidory (nie za mocno). Pokryć pieczywo pokrojonymi wcześniej plasterkami pomidorów, dodać kilka kropel oliwy na każdą kromkę. Teraz najtrudniejsze zadanie: na każdy kawałek pieczywa nałożyć plaster Szynki Parmeńskiej tak zawiniętej, aby powstały min. 3 fałdy na każdym kawałku. W każdą fałdę należy włożyć kostkę Mozzarelli. Tak przygotowane kromki położyć na talerzu lub brytfannie i wsunąć do rozgrzanego pieca na kilka chwil tak, aby Mozzarella delikatnie się roztopiła. Wyjąć, udekorować liśćmi bazylii i ewentualnie doprawić kilkoma kroplami oliwy. Podawać możliwie najszybciej.



Wykorzystaj w przepisie