Przepis

Naleśniki ze szpinakiem grzybami i Szynką Szwarcwaldzką

Naleśniki: 3 jajka, 300ml mleka, 250 g mąki, 45ml roztopionego masła, szczypta soli

Garniturek z szynki, szpinaku i grzybów: 2 łyżki stołowe roztopionego masła, 0,5 kilo pieczarek pokrojonych w plasterki, 250g posiekanych liści szpinaku, jedna szklanka kostek Szynki Szwarcwaldzkiej, 250g sera szwajcarskiego pokrojonego w kostkę, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 60 g sera tartego (Parmezan) jedna posiekana cebula.

Ciasto na naleśniki przygotować w tradycyjny sposób, mieszając wszystkie potrzebne składniki. Powinno się uzyskać 18 naleśników.

Garniturek: na dużej patelni roztopić masło i dodać posiekaną cebulę i grzyby, smażyć 5-6 minut często mieszając. Następnie zawartość przełożyć do dużego naczynia i ostudzić. Dodać szpinak, szynkę, ser szwajcarski, sól, pieprz, gałkę muszkatową i wymieszać dokładnie.

Na każdy naleśnik nałożyć 5 łyżek stołowych przygotowanej mieszaniny. Zwinąć naleśniki w rulon i nałożyć na szklaną tacę lub brytfannę. Wstawić do pieca (uprzednio rozgrzanego do temp.  180ºC). Piec około 20 min. Podawać na ciepło.



Wykorzystaj w przepisie