Przepis

Speck z brukselką

Dla 6 osób: brukselka, 250g Specku, ½ litra mleka, 40g mąki, 3 kawałki chleba tostowego, sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Brukselkę zagotować w posolonej wodzie. Odcedzić i położyć w naczyniu uprzednio wysmarowanym masłem, gotowym do włożenia do pieca. Zagotować mleko. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać Speck pokrojony w kostkę lub w cienkie plastry i zarumienić na małym ogniu. Dodać Speck do brukselki. Rozpuścić w garnku 50 g masła, dodać małą dozę mąki i dodawać po trochu ciepłego mleka. Mieszać, aż do uzyskania jednolitego sosu. Następnie dodać do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Wylać sos na kapustę ze Speckiem na uprzednio przygotowanym naczyniu i włożyć do pieca ustawionego na 200º C. Pozostawić przez 10 min. Pokroić chleb w kostkę i podsmażyć na małej ilości masła. Połączyć go z resztą i podawać.



Wykorzystaj w przepisie