Przepis

Makaron ze Speckiem (makaron Tagliatelles)

Dla 4 osób: 250g makaronu (najlepiej w formie płaskich klusek), pół kostki rosołowej, 150g groszku, 2 pory, plastry Specka (80g), 30g tartego Grana Padano  (może być polski ser), olej i sól.

Pokroić w plasterki białą część porów. Gotować w posolonej wodzie groszek, aż się wybieli (ok. 4 minut) i odcedzić. Przysmażyć kawałki pora wcześniej pociętego, a następnie dodać groszek i rozkruszoną kostkę rosołową. Smażyć 15 min. dodając od czasu do czasu trochę gorącej wody. Pokroić Speck w kostkę dorzucając do groszku tuż przed wyłączeniem ognia. Ugotować makaron,  odcedzić go zachowując trochę wody na boku. Wymieszać makaron z uprzednio przygotowanymi sosem i jeśli konieczne, dodać trochę wody odstawionej na bok po gotowaniu.



Wykorzystaj w przepisie