Przepisy

Coppa z zapiekanymi szparagami

800g zielonych szparagów, 8 cienkich plasterków Coppy, 60g sera Parmezan (w jednym kawałku), 1 mała sałata włoska,  4 łyżki stołowe  aromatycznego octu, 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek, 2 ząbki czosn

Coppa z ziemniakami

Dla 4 osób: 6 dużych ziemniaków, 6 plastrów Coppy, 200g  sera  Reblochon, 6 małych łyżeczek tłustej śmietany, sól, pieprz i mała łyżeczka natki pietruszki. Ułożyć ziemniaki w całości na brytfannie i

Crostini (kromka zapiekanego chleba) z Szynką Parmeńską i Mozzarellą

Dla 4 osób: 8 kromek dobrego chleba 1,5 cm grubości (25 do 30g każda), 8 dużych plasterków Szynki Parmeńskiej, 250 g małych pomidorów, 200g mozzarelli, 2 łyżki  oliwy z oliwek i koniecznie 24 małe liś

Jaja z grzybami i czerwonym winem

Dla 2 osób: 4 jaja, 200g pieczarek drobno pokrojonych, sól, pieprz, 1 szklanka czerwonego wina, 30 g masła, 100g boczku Lardon wędzonego, 3 posiekane ząbki czosnku, liść selera, 1 szklanka Porto, 2 ma

Kanapka z Szynką Szwarcwaldzką serem i papryką

Dla 4 osób: 8 kromek chleba włoskiego (może być polski), musztarda z miodem lub inna (raczej słodka), 4 plastry sera cheddar, 2 duże słodkie gruszki pokrojone na 12 plasterków każda, 200 g szynki pokr

Karczochy nadziewane Mortadelą

Dla 4 osób: 100 g Mortadeli, 4 karczochy, 100 g sera typu gruyere pokrojonego w kostkę, masło, sól, pieprz i 1 cytryna. Po usunięciu zewnętrznych liści, karczochy włożyć do wody z sokiem z cytryny na

Makaron z Szynką Parmeńską i szparagami

Dla 4 osób: 400g makaronu, 125g Szynki Parmeńskiej, 300 g zielonych szparagów, 80g sera tartego, 4 łyżki oleju, 40g masła, 1 cebula pokrojona w plastry, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, pieprz i sól.

Makaron ze Speckiem (makaron Tagliatelles)

Dla 4 osób: 250g makaronu (najlepiej w formie płaskich klusek), pół kostki rosołowej, 150g groszku, 2 pory, plastry Specka (80g), 30g tartego Grana Padano  (może być polski ser), olej i sól. Pokroić

Mortadela z owocami leśnymi

W całej Europie i wielu krajach afrykańskich mięso i owoce są bardzo często razem  łączone. Dlatego warto spróbować tego z Mortadelą.  Jej aromat świetnie będzie się komponował z leśnymi owocami, jak

Naleśniki ze szpinakiem grzybami i Szynką Szwarcwaldzką

Naleśniki: 3 jajka, 300ml mleka, 250 g mąki, 45ml roztopionego masła, szczypta soli Garniturek z szynki, szpinaku i grzybów: 2 łyżki stołowe roztopionego masła, 0,5 kilo pieczarek pokrojonych w plast

Pancetta z czerwoną papryką

Dla 4 osób: 20 plastrów Pancetty cienko pokrojonej, 2 czerwone papryki i jedna łyżeczka oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy pokrojoną w plasterki paprykę i Pancettę. Smażymy wszystko

Sałatka wiosenna

Dla 4 osób: 1 sałata, 100g sera gouda, 8 fig, 4 plastry Szynki Włoskiej, olej, ocet, musztarda, sól i pieprz. Umyć sałatę. Pociąć ser w plastry, a następnie razem z szynką w paseczki. Umyć i wytrzeć

Speck z brukselką

Dla 6 osób: brukselka, 250g Specku, ½ litra mleka, 40g mąki, 3 kawałki chleba tostowego, sól, pieprz, gałka muszkatałowa Brukselkę zagotować w posolonej wodzie. Odcedzić i położyć w naczyniu uprzedni

Szynka zawijana z serem kozim

Dla 8 osób: 8 plastrów Szynki włoskiej, 1 kozi ser, jeden pęczek świeżego szczypiorku, sałata, czerwona papryka, sól, pieprz, curry. Pokroić ser na grube plastry i nałożyć na plastry szynki. Posypać

Tosty z Pancettą

Dla 4 osób: 100 g sera Fontina, 4 kromki chleba, 100 g cienko pokrojonej Pancetty, pół szklanki koniaku, czarny mielony pieprz i olej z oliwek. Przeciąć na pól każdy kawałek chleba i wyłożyć na brytf

Ziemniaki z Lardon i serem

Dla 2 osób: całe ziemniaki ze skórką, boczek Lardon pokrojony w kostkę, ser  tarty Mozzarella, masło, sól, pieprz. Upiec ziemniaki w kuchence mikrofalowej uprzednio ponakłuwane. Następnie zawinąć je